Singapur: Veľké dobrodružstvo pokračuje

Už je to presne rok odkedy sme opäť pocítili ten starý známy smäd po šírych diaľach, nami neprebádaných kusoch Zeme, po sladkej slobode a dobrodružstve. A to aj napriek tomu, že sme sa len nedávno vrátili…

A čo ďalej?

Odkedy sme sa vrátili z Iránu, sa čo-to zmenilo. Za necelé štyri mesiace sme s Gabkom zorganizovali svadbu a vzali sa. A tak ako to býva po svadbe dobrým zvykom, začali sme vymýšľať, kam by sme sa vydali na svadobnú cestu. Cestovateľom-fajnšmekrom sa však jeden-dva týždne v cudzine mália. Chcelo by to niečo dlhšie, no na bezstarostné potulovanie svetom už nemáme peniaze. Potrebujeme premyslený plán!

Pri pohľade na naše účty nám vychádzajú dve možnosti:

1. Buď sa priamo vydáme do Južnej Ameriky, čím si konečne splním svoj dlhoročný sen a prinajlepšom tam strávime cestovaním (alebo dobrovoľníčením) niečo vyše polroka.


2. Alebo sa vyberieme do jednej z krajín ponúkajúcich working holiday víza, čím si naše cestovanie predĺžime. V najhoršom prípade budeme takto o rok sedieť doma s rovnakým stavom na účtoch a rozmýšľať, kam sa znova vyberieme za ušetrené peniaze.
Asi tušíte, čo sme si my, cestovateľskí nenažranci, zvolili. 😀

Máme riešenie

Working holiday (pracovno-turistické) víza sú ideálnou voľbou, ako okúsiť svet na jeden rok a zároveň si na svoje cestovanie zarobiť. Slováci do 30 rokov majú možnosť užiť si takéto “pracovné prázdniny” v Austrálii a Japonsku a tí do 35 rokov majú v ponuke Kanadu, Nový Zéland a Taiwan.

Ako prvé sme sa pokúsili získať víza do Kanady. Tie však fungujú na princípe náhodného vyžrebovania z osudia uchádzačov, ktorých bolo v našom prípade viac, než voľných miest. Tu sme mali šťastie len polovičné. Dvakrát vyžrebovali Gabka, mňa ani raz.

Po Kanade prišla na rad dilema. Taiwan nás veľmi nelákal, na Zélande sme už boli. Ostalo Japonsko, ktoré by bolo určite kultúrne najšokujúcejšie a zároveň získanie víz nevyžadovalo takmer žiadne úsilie, no viac nás už lákala Austrália. Predsalen je omnoho jednoduchšie žiť v krajine, kde sa s lokálnymi nemáte problém dorozumieť. Tu sa však situácia začala komplikovať - na získanie víz bolo treba prejsť papierovačkami, získať potrebný certifikát z angličtiny (a to najlepšie do dvoch týždňov), plus nemalá prvotná investícia, ktorá tomuto celému dodávala náležité vzrušenie a napätie.

Čo nás okrem vízie slušného zárobku motivovalo v rozhodnutiu vydať sa ⇢ SMER AUSTRÁLIA ⇠ bol aj svadobný dar, ktorý sme dostali od našich kamarátov Natálie s Mátem. Tí nám v obálke darovali singapurské doláre so slovami, že ich je najlepšie minúť v krajine, odkiaľ pochádzajú. Nám netreba dvakrát zopakovať pozvanie, keď ide o cestovanie! A tak sa aj stalo…

Vyrážame “tahet” 

Koniec júla 2019 sa nesie v znamení nášho odchodu do Austrálie s 10-dennou zastávkou v Singapure. Veď, keď to už máme po ceste! 😎

Letíme z Viedne, prestupujeme v Kyjeve a Bangkoku. Ani sme nestihli odletieť, už máme zlý pocit z plánovaného hodinového prestupu v Kyjeve. Síce leteckú spoločnosť nemeníme, no i tak neveríme, že sa to stihne.

Z Viedne vyrážame s takmer polhodinovým meškaním, takže na Ukrajine doslova preskakujeme na druhé lietadlo do Bangkoku. Tam nám letecká spoločnosť hlási, že naše batohy ostali v Kyjeve a do Singapuru nám ich dopravia do pár dní. Tomu sa hovorí úspešný začiatok! A v myšlienkach zablúdime k našej prvej ceste do Nepálu, kde sme sa po prebdenej noci v Dubaji na letisku dozvedeli, že náš let do Káthmandú neexistuje…

V Levom meste

Singapur nás víta poriadnym hicom. Máte a Natálka sa na istý čas presťahovali do Singapuru kvôli práci. Byt majú v modernom kondomíniu, v rámci ktorého majú napríklad aj vonkajší bazén, fitko či (na moje obrovské potešenie) tenisové kurty!
Naše parádne bývaníčko u Máteho s Natáliou

Pre nás, milovníkov ticha a prírody, je príchod do veľkomesta ohromujúci. (Nie, moje rodné mesto Bratislavu za veľkomesto rozhodne viac nepovažujem! 😄 ) O to viac, keď ide o tak moderné a vyspelé mesto ako je toto, uprostred chudobnej Juhovýchodnej Ázie.

Je fascinujúce vidieť, ako sa z niekdajšej malej rybárskej dedinky stalo jedno z najdôležitejších obchodných a finančných centier na svete. Dnes v Levom meste (v preklade z malajského slova Singapura) žije viac než 5 miliónov ľudí a aj keby sa na pohľad mohlo zdať, že ide len o betónovú džungľu plnú mrakodrapov, opak je pravdou. Všade kam sa pozriete sú stromy, tráva, záhrady. Na balkónoch, na terasách, v obchodných centrách, vo vstupoch do firiem… Od roku 1967 si totiž Singapur pracne buduje značku takzvaného Záhradného / Prírodného mesta a musíme potvrdiť, že sa mu to aj patrične darí.

Aj keď Singapur patrí medzi štáty s najvyššou hustotou zaľudnenia, krajina sa snaží nezabúdať na kvalitu ovzdušia, čistotu svojich ulíc i na poriadok na cestách. Napríklad, vlastniť v Singapure auto je extrémne drahá záležitosť. Môžu za to dane a registračné poplatky, ktorými sa krajina snaží bojovať proti vzrastajúcej premávke. Proti drogovej činnosti zasa Singapur bojuje najprísnejším trestom - trestom smrti. A za vypľutie žuvačky či odhodenie ohorku z cigarety na zem hrozí mastnými pokutami. Pre nás najzábavnejší bol zákaz “bomb jokes” (teda bombových vtipov) v metre. Žartovať o tom, že je tu BOMBOVO, by nás mohlo v tomto prípade vyjsť veľmi draho. 😅
Symbol Singapuru - Merlion - mýtické zviera s hlavou leva a telom ryby. Kedysi bol Singapur len malou rybárskou dedinou a volal sa Temasek. V roku 1299 ho sumatriansky princ premenoval na Singapur (Levie mesto). Legenda hovorí, že mu bol inšpiráciou lev, ktorý sa tu v tej dobe potuloval. Dnes je už známe, že si ho najskôr pomýlil s malajským tigrom.


Singapurské chuťovky

Jedna z najlepších vecí, čo na cestovaní existuje, je ochutnávanie nových jedál. A na to sú ázijské krajiny ako stvorené. Našťastie ani Singapur nie je výnimkou. Tu sa jednoducho nakupovať v potravinách a následne variť neoplatí. Omnoho lacnejšie, rýchlejšie a hlavne bez námahy sa najete na ulici.

Hneď po príchode teda vyrážame spolu s Mátem a Natálkou do jedného z neďalekých hawker centier. Ide o akési kryté tržnice pozostávajúce z mnohých stánkov s jedlom. To, že je Singapur multikulúrne mesto, vidieť aj na jeho kuchyni. Je to taký mix čínských, indonézskych a malajských chutí. Nechýba tu ako inak ani arabská štvrť či Malá India, v ktorej to rozvoniava po známom kari, škorici, klinčekoch a kardamone z nášho milovaného čaju. Bol by hriech to všetko neochutnať!
Jeden z tradičných hawker centier
Príprava indonézskeho satay (opečené mäsko na špajdli podávané s arašidovou omáčkou)
Náš najobľúbenejší hawker center Lau Pa Sat
Na večeri s kamošmi - Máte a Natálka (naľavo), vzadu Juraj a Baška
Laksa - tradičná pikantná polievka s ryžovými rezancami, kokosovým mliekom, kari, krevetami, tofu, plátkami kuraťa či ryby
Malá India je naša povinná zastávka
Hinduistický chrám v Little India

Tak, ako to býva vo veľkých mestách na opačnom konci sveta zvykom, Slováci a Česi akosi prirodzene tiahnu k sebe. Vďaka našim kamarátom sa zoznamujeme s ďalšími rodákmi a spoločne vyrážame loďkou na neďaleký ostrov Palau Ubin. Ten je známy svojím lesom a možnosťou vypožičať si horské bicykle na zjazdy po tunajších kopcoch. Vlastne kopčekoch… Nepredstavujte si žiaden downhill skôr pohodovú jazdu, ktorú vám občas skríži zatúlaný varan.

Ak túžite po skutočnom adrenalíne, oplatí sa vyskúšať wakeboarding. My sme si to užili ohromne!

Ak sa vám zacnie po dedinskom prostredí, Palau Ubin je len na skok z mesta
Bicyklovanie cez tropické lesy
Česko-slovenská partička
Prvýkrát skúšam wakeboarding. Dávno som nemala takú svalovicu na rukách 😅
Gabko - nie prvýkrát na wakeboarde 

Čo nás však s Gabkom úúúplne odrovnalo bola singapurská botanická záhrada. Okrem toho, že je obrovská, a to až tak, že sme sa do nej vrátili ešte aj druhý raz, tak je zadarmo! Čo je však na nej naozaj najlepšie sú zvieratá, ktoré sa v nej voľne potulujú. Korytnačky, jaštery, všemožné druhy vtákov. Ťažko uveriť, že sa nachádzame v srdci svetovej metropoly.
Amfiteáter uprostred botanickej záhrady
Korytnačí ostrov
Pozor, varan!

Kto nebol v Marina Bay, ten akoby v Singapure nebol. Aj my horíme nedočkavosťou vidieť na vlastné oči ikonické vertikálne záhrady Gardens by the Bay, ktoré ohurujú okoloidúcich nielen cez deň, ale aj v noci. Každý deň tesne po zotmení “superstromy” ožívajú vo farbách a zvukoch svetelnej šou. Miestami nám to príde totálne uletené, sci-fi, mimozemské.
Rovako tomu tak je aj v prípade Marina Bay Sands, hotelu náramne sa ponášajúcemu na vesmírnu loď, banán či párok. Každý to vidí po svojom. 😂
Celá budova je ocenená na neuveriteľných 5,5 miliárd amerických dolárov a nachádza sa v nej okrem ubytovania aj luxusné obchodné centrum, reštaurácie i kasíno. Navrchu Marina Bay Sands sa nachádza bar s výhliadkou na celé mesto, ubytovaní hostia si zasa môžu zaplávať v najvyššie položenom “nekonečnom” bazéne na svete, ktorý sa nachádza vo výške 200 metrov.
Pohľad na Marina Bay
Veľkomesto v záhrade
Gardens by the Bay
Panoráma mesta (napravo vidieť časť okruhu Formuly 1)
Most Helix pripomína štruktúru DNA
Hotel Marina Bay Sands (naľavo) s múzeom ArtScience (napravo)
Vo vnútri Marina Bay Sands - hore hotelové izby, dole luxusné obchody a reštaurácie
Superstromy súmrakom ožívajú
Výhliadkový chodník korunami superstromov je počas svetelnej šou vždy plný návštevníkov
Bizarné výjavy počas svetelnej šou


Viac než len atrakcia

Jendou z mnohých atrakcií v rámci záhrad Gardens by the Bay je aj najväčší skleník na svete - Flower dome. Vďaka dokonalým podmienkam tu rastú rastliny, ktoré nájdete napríklad len v Afrike či v Austrálii. Po troch hodinách achkania a ochkania nad krásou tunajšej flóry smerujeme do vedľajšieho Cloud Forestu, kde nás hneď pri vstupe ohromuje najvyšší 30-metrový vnútorný vodopád.
Keď sa rozhliadame ďalej, ťažko sa nám verí, kde sme sa to ocitli. To musí byť prales! Všetko tomu nasvedčuje - vlhosť, teplota, hmla, ktorá niekoľkokrát za deň osviežuje tropický svet naokolo. Informačné tabule a krátke dokumenty dokonale dotvárajú celkový zážitok z návštevy tohto miesta. Nejde o žiadne bezduché, suché fakty, na ktoré v priebehu chvíle zabudnete. My odchádzame veľmi pohnutí a odhodlaní pracovať na sebe. Z pohľadu na našu zúboženú planétu a na našu poľutovania hodnú budúcnosť mi ešte teraz behá mráz po chrbte. Ekologická kríza nebude problémom našich detí. Je to otázka niekoľkých desiatok rokov, ak ľudstvo radikálne nezmení svoje konzumné správanie.
Pohľad na Flower dome (skleník naľavo) a Cloud Forest (skleník napravo)
Záhrada vo Flower dome
Veľkolepé baobaby
Ten pocit, keď vás niekto sleduje 😂
Najvyšší vnútorný vodopád v Cloude Foreste
Stratený svet
Mini mäsožravé rastlinky

Singapur v nás zanechal silný dojem. Právom sa nazýva Mestom budúcnosti. Aj napriek veľkomestskému spôsobu života tunajších ľudí cítiť, že “niekto” sa tu nad vecami zamýšľa. Túžba po blízkosti prírody, akú cítiť na tomto mieste, je inšpiratívna a nasledovania hodná.

Opúšťame Singapur a priamym letom sa presúvame do ďalšej svetovej metropoly. Hello, Sydney! Už sa ťa nevieme dočkať!


Kontakt

Kontaktuj nás, prosím, na facebooku 😉

Odber nových postov

O našich nových príspevkoch Ti môžeme poslať email :)

Témy