Jeden z tých krásnych spontánnych večerov

Ahoj Kathmandu! Dlho sme sa nevideli. Tentokrát tu máme v pláne ostať iba týždeň, len kým si vybavíme indické víza. Bolo by fajn tento čas stráviť aj s nejakými miestnymi ľuďmi.
vysvietená rušná nočná ulica
Nočný Thamel (zdroj: blog.nepaladvisor.com)
Skúšali sme si nájsť hostiteľa cez Couchsurfing, ale nikto nás zrovna nevedel ubytovať. S dvoma lokálnymi som sa predsa len dohodol, že niektorý večer by sme mohli zájsť aspoň na pivo. Mali zaujímavý profil. Jeden z nich bol dreďák* a údajne veľký hudobný fanúšik*.

Na odskúšanie sme si na prvé dve noci rezervovali ubytovanie v najlacnejšom hosteli v meste. Lacná izba znamenala tiež zdieľanú kúpelňu vo vnútornom dvore, kde sa nenápadne ukrývala pod schodami akási kárička*. Vyzerala ako taký nízkopodlažný detský kočík*, aký sa zvykne viazať za bicykel alebo používať na beh. Divné! V Nepále sa kočíky nepoužívajú. Deti sa nosia na rukách.

Patrícia

Po dvoch dňoch sme sa rozhodli hostel vymeniť. Chceli sme taký, kde si môžeme aj sami navariť. Radi si robíme masala tea a k tomu nejaké chutné raňajky.

Jeden týpek, ktorému som sa ozval na Couchsurfingu, nás nakoniec pozýva na svoju farmu. Tá je na hodinku cesty smerom von z mesta. Na návštevu sa vydávame v pondelok poobede.

Farma je super! Mimo od hluku mesta, tak vyššie na kopci. Ach, konečne ticho, krásny výhľad a zeleň!
Ako sa rozprávame pri ohníku, Miška sa pýta hostiteľa, či tu má aj nejakých couchsurferov. Chlapík odpovedá, že áno. Má tu niekoľko hostí, no momentálne sú hore na kopci, kde si vychutnávajú západ slnka. Pýtajú sa, či pijeme kávu a ponúkajú nás zo svojej. Milé prostredie.

Po západe prichádzajú späť dve ženy, západniarky. Jedna, tá staršia s kučeravými vlasmi, je mi veľmi povedomá.
Ako si sadajú, začíname sa s ňou rozprávať. Je z Talianska. Pýta sa nás, čo tu robíme, ako cestujeme a podobne. Zdieľame si pár zážitkov, len tak zbežne.

Celkom láme angličtinu, má jednoduchú skladbu viet. Na našu otázku vysvetluje, že ona počas cestovania robí:

    - “I travel by working”

Následne pokračuje, že zajtra sa vracia naspäť do centra Kathmandu, kde si chce nájsť hostel, lebo ten jeden, v ktorom bola predtým, nemala rada.
Ale, že počas hľadania má poblémy so svojím kočíkom. Slovo “kočík” / “fúrik” jej nerozumieme, takže ukáže prstom pod altánok.
Tam je odstavený detský kočík.

V mojej hlave sa zrazu začína spájať jej celé doterajšie rozprávanie s mojimi pamäťovými útržkami:
  • Ten detský kočík, je presne taký, aký som videl v našom prvom hosteli pod schodami.
  • Vo vnútri kočíka som vlastne videl oblečenia a kempingové veci.
  • Okrem slova “fúrik” jej rovnako nebolo dobre rozumieť ani slovo “pracovať” (working), možno myslela “kráčať” (walking). Čiže kráča s kočíkom?
  • To je ona! Tá kučeravá staršia pani z predchádzajúceho hostela! Ona cestuje pešo cez Nepál!

    - “Sorry I got you wrong. So you travel by walking?” (Prepáč, zle som ti rozumel. Ty teda cestuješ pešo?)
    - “Yes I walked here from Firenze, from Italy!” (Áno, ja som sem prišla pešo z Florencie, z Talianska)

Čóóžéé?! Úžasné! S tetuškou sa okamžite ladíme na jednu vlnu. Tiež sa jej veľmi páči, že cestujeme otvorene, bez presných plánov a tak dlho, ako sa nám bude chcieť. Ako tri dobrodružné duše si ďalej zdieľame naše motivácie pre cestovanie. Hodnoty, ktoré sú vysoko nad akýmkoľvek plánovaním.

Jeden z tých krásnych spontánnych večerov.


Kundan

Na ďalší deň si hovoríme, že by bolo fajn skúsiť nejaký bar, kým sme ešte v meste. Ideálne so živou hudbou. Na jednom blogu sme čítali, že v Kathmandu je hneď niekoľko rockových podnikov, dokonca jeden s reggae hudbou. Reggae, to je naše! Vyberáme si teda ten.
V tom mi napadlo, že sa ozvem druhému couchsurferovi, tomu ktorý má dredy a obľubuje živú hudbu. Píšem mu, že sa chystáme večer do Reggae baru v mestskej časti Thamel, či sa nepridá. Na moje prekvapenie odpisuje do 5 minút.

    - ”Hi Kundan! Today we will visit the Reggae bar in Thamel, would you like to join? We will be there about 8 pm.” (Ahoj Kundan, dnes sa chytáme do Reggae baru v Thameli. Pridáš sa k nám? Budeme tam okolo ôsmej.)
    - “Yes! See you there at the Reggae bar.” (Áno! Vidíme sa v Reggae bare.)
    - “Cool! I'll have a black baseball cap. My girlfriend is blond and wears glasses.” (Super. Budem mať čiernu šiltovku. Moja priateľka má blond vlasy a nosí okuliare.)
    - “I'll find you.” (Nájdem vás.)

Sme celkom presní. Po úžasnej večeri v jednej vychýrenej lokálnej reštičke prichádzame do baru na ôsmu. Sadáme si a bolestivo si vyberáme zo strašne drahej ponuky nápojov. Tesne ako dostávame naše pitie prichádza Nepálčan s dlhými vlasmi, ktorými má vypchatú celú čiapku. To bude on, Kundan z Couchsurfingu.

Bavíme sa. Parádne hovorí po anglicky a má krásnu výslovnosť. S počudovaním sa zrazu pýta, ako to, že sme si vybrali práve tento podnik. Vravím mu, že reggae je pre nás vždy jasná voľba.
Ja sa zasa pýtam, či sem chodí často a či sem mal dnes namierené, lebo na moju správu reagoval takmer okamžite “Áno, vidíme sa v Reggae bare”. V tom nám prezrádza, že on tu vlastne vystupuje s kapelou...
Že čóóó?!
  • Náhodne sme vybrali tento podnik, lebo tu majú hrať náš obľúbený žáner.
  • Kvôli tomu, že tento chalan mal na profilovke dredy, som si na neho spomenul a napísal mu, či sa k nám nepridá.
  • Bol jeden z dvoch miestnych ľudí, s ktorými som vôbec ostal v kontakte po tom, ako nás nevedeli hosťovať.
  • No a on tu spieva s kapelou. Práve v tomto bare a práve dnes.

Mimochodom úžasný koncert, kvalitní hudobníci a skvelý spev. Ani nehrali reggae, ale vôbec nám to nevadilo. Zažili sme spontánne stretnutie a veľmi milé rozprávanie. Pridali sme sa na Facebooku a pôjdeme spolu von asi aj zajtra.

Jeden z tých krásnych spontánnych večerov.

Skupinová fotka ľudí pri ohni
Kávička a kukurička pri ohni (Patrícia vpravo)
Kapela hrá na pódiu v bare
Reggae bar s naším Kundanom na pódiu

Nejaké tie odkazy na Patríciin blog a na kapelu Kundana.

Kontakt

Kontaktuj nás, prosím, na facebooku 😉

Odber nových postov

O našich nových príspevkoch Ti môžeme poslať email :)

Témy